Ziua internaţională de eliminare a violenţei împotriva femeilor

Cele mai citite articole

Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului în întreaga lume. Din 2020 aceasta a fost accentuată de pandemia de COVID-19, iar acum și mai mult, de crizele actuale, cum ar fi schimbările climatice, conflictele globale și instabilitatea economică.

Mai mult de 1 din 3 femei experimentează violență pe bază de gen pe parcursul vieții. În 2021, aproape 1 din 5 femei, cu vârsta între 20 – 24 de ani, era căsătorită înainte de 18 ani. Mai puțin de 40% dintre femeile care experimentează violență de orice tip caută o modalitate de a primi ajutor.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener și 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații. În plus, datele IGPR arată că, în anul 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecție (dintre care 28% au fost încălcate), 38 de femei și două fete au fost ucise de partener sau membri ai familiei, 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie, si 392 de cazuri de hărțuire au fost înregistrate. În plus, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru al familie în ultimii 8 ani.

Pe timp de pace, în România au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afghanistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 4.320 în perioada ianuarie-august 2022, față de primele 8 luni ale anului 2021, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. În timp ce violența bazată pe gen se poate întâmpla oricui, oriunde, unele femei și fete sunt deosebit de vulnerabile – de exemplu, fetele tinere și femeile în vârstă, femeile care se identifică ca lesbiene, bisexuale, transgender, migranți și refugiați, femei indigene și minorități etnice, sau femei și fete cu HIV și cu dizabilități, precum și cele aflate în mijlocul crizelor umanitare.Violența împotriva femeilor continuă să fie un obstacol în calea realizării egalității, dezvoltării, păcii, precum și în îndeplinirea drepturilor omului.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) – de a nu lăsa pe nimeni în urmă – nu pot fi îndeplinite fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, 19% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale „din partea unui partener intim”. În unele cazuri, această violență se termină cu moartea femeii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți