România gata să cumpere rachete israeliene Iron Dome

Cele mai citite articole

Vizita Ministrului Apărării Vasile Dâncu de săptămâna trecută din Israel se pare că a pus bazele unui acord formal prin care România va achiziționa de la israelieni sisteme antirachetă Iron Dome, fiind prima țară din NATO care cumpără asemenea sistem, după Statele Unite care au cumpărat două astfel de sisteme dar nu s-au arătat interesate să mai achiziționeze mai multe.

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari. Trei state din NATO, Cehia, Slovacia și Canada au achiziționat componenta radar a acestui sistem, deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. De aceea, orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea Statelor Unite ale Americii.

Într-un interviu pentru Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți