Reuniune NATO la Bucureşti

Cele mai citite articole

România devine pentru câteva zile centru al deciziilor NATO. Miniştrii de Externe din 36 de ţări vin la Bucureşti, unde vor discuta despre suplimentarea ajutorului oferit Ucrainei.

Capitala e pregătită să-i primească astazi pe cei 30 de miniștri de Externe din țările membre NATO care vor participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord Atlantice. Alături de ei vor fi şeful NATO, Jens Stoltenberg și secretarul de stat american Antony Blinken.La discuţii sunt invitaţi şi miniștrii Afacerilor Externe din Finlanda şi Suedia, dar şi din Ucraina, Georgia, Bosnia şi Herțegovina, şi, în premiera, din Republica Moldova.

Ministeriala NATO este prima reuniune a Alianţei la nivel înalt organizată într-un stat de pe flancul estic, după ce Rusia a declanşat războiul în Ucraina. Ţara noastră a mai găzduit un summit NATO în 2008. Dincolo de suplimentarea ajutorului oferit Ucrainei, un alt subiect care ar putea fi abordat este strategia faţă de China.

Cele mai multe dintre discuţii vor avea loc la Palatul Parlamentului, dar vor fi întâlniri şi la Palatul Cotroceni şi la Guvern. Jens Stoltenberg va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar şi cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Mâine şi poimâine, România găzduieşte şi Reuniunea Liderilor de la Munchen. 75 de participanţi din 25 de state dezbat subiecte de interes major de pe agenda europeană şi euroatlantică. Pentru prima dată reuniunea are loc în Europa de Sud-Est.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți