Putin anunță mobilizarea parțială în Rusia

Cele mai citite articole

În discursul lui Vladimir Putin de astăzi dimineață, președintele rus a anunțat semnarea decretului privind mobilizarea parțială și a afirmat că Rusia va folosi toate armele pentru a se apăra. De ce este important acest pasaj? Pentru că în același discurs a menționat că va face tot ce poate pentru a asigura desfășurarea referendumurilor în cele 4 zone invadate din Ucraina. Este exact același model ca celui desfășurat în 2014 în Crimea, atunci când Rusia a alipit provincia ucraineană la teritoriul său. Odată organizate referendumurile ilegale, și integrate cele 4 regiuni în Rusia, Putin dorește să utilizez un discurs defensiv, conform căruia Rusia doar apăra teritoriile sale, scăpând astfel de stigma de agresor.

Ministrul de Externe Ucrainean Dmytro Kuleba, a răspuns prompt acestor planuri rusești declarând „Rusia a fost şi rămâne un agresor care ocupă ilegal părţi din pământul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-şi elibereze teritoriile şi va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.

Occidentul a denunţat, de asemenea, planurile Moscovei de a organiza „referendumuri”. Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a spus că Washingtonul respinge orice astfel de voturi „fără echivoc”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit astfel de planuri drept „o parodie” şi „cinism”, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz le-a denunţat ca fiind o „farsă”.

Reprezentanții ruși din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că referendumurile pentru aderarea la Federația Rusă vor avea loc în perioada 23-27 septembrie. Pericolul cel mai mare este determinat de utilizarea armelor nucleare, tensiunea în regiune a crescut enorm, o soluție generată de negocierile de pace nu se întrevede prea curând, iar în discursul dictatorului Putin apar tot mai des considerații despre șantajul și utilizarea acestor arme în scop de apărare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți