Premieră în România: Gard virtual în apărarea urșilor

Cele mai citite articole

Un gard virtual pe o lungime de 2 kilometri a fost instalat pe DN1 în județul Brașov, pentru a împiedica accidentarea animalelor sălbatice, în special a urșilor, de către mașini.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov anunță că între localitățile Timișul de Jos și Timișul de Sus au fost instalate peste 60 de dispozitive care vor ține la depărtare animalele sălbatice prin emiterea unor semnale sonore și luminoase.

Scopul este de a reduce riscul de coliziune dintre vehicule și animalele sălbatice, în special urși. Sistemul funcționează pe timp de noapte, atunci când s-au înregistrat cele mai multe accidente de acest gen. Dispozitivele au fost instalate la o distanță de aproximativ 33 m între ele constituind un gard ”virtual” montat pe o distanță de 2 km.  Porțiunea de drum național vizată va fi monitorizată, pentru a se stabili eficiența gardului virtual instalat.

Proiectul este finanțat din fonduri europene și este primul de acest fel din România, fiind implementat de Fundația Carpați și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România.

Astfel de aparate sunt folosite de mai mulți ani cu mare succes în țări precum Austria, Canada sau Australia.

Proiectul va continua prin montarea acestor sisteme și în alte zone din județul Brașov cum ar fi pe DN1A, în zona Babarunca, sau DN13, în zona Pădurea Bogății.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți