Petrecerea copiilor care nu ţipă

Cele mai citite articole

Copiii râd, împletesc baloane cu „americanii”, unii aruncă cu o minge la un panou, sar în trambulină. Curtea e plină de decoraţiuni făcute de copii: tablouri, floricele din hârtie, steguleţe. Şi-au înmuiat palmele în acuarele şi le-a ieşit un fel de „carte de vizită” de mari dimensiuni. E veselie, e petrecere de final de vară şi început de şcoală.

 

Sunt copiii de la Centrul de Plasament nr. 6 din Voluntari din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, din subordinea Consiliului Judeţean Ilfov. Sunt 19 copii cu vârste între 8 şi 17 ani de care au grijă educatorii, câte doi pe tura de zi şi unul pe tura de noapte. Sunt mai mulţi băieţi decât fete. Fetele locuiesc la etajul 1, băieţii la al doilea şi, între etaje, un gardian stă de pază. Există un club al fetelor, pe etajul lor, şi unul pentru băieţii, pee tajul lor.

„Am primit o sponsorizare şi am decis cu educatorii să organizăm o petrecere de final de vacanţă şi început de şcoală. Copiii au avut „liber” la creativitate să decoreze grădina aşa cum le place. Desigur, sub supraveghere”, povesteşte coordonatorul Centrului, Cristian Holban, de formaţie psiholog.

Apar preparatele şi mă interesez de unde le-au comandat. „Noi le-am făcut, cu doamnele educatoare şi doamnele de la bucătărie” spun în cor copiii. Îşi pun fiecare în farfurii, nu se înghesuie, nu ţipă. Îşi iau tacâmuri, se aşază pe bănci, mănâncă frumos. Cei mari îi ajută pe cei mici.

Întreb de ce nu sunt precum alţi copii de prin parcuri şi magazine care ţipă, se tăvălesc dacă le refuzi ceva, te întrerup dacă vorbeşti cu alţi adulţi.

„Da, e drept, copiii sunt bine, sunt echilibraţi. Sunt iubiţi şi ei ştiu asta. Nu au motive să ţipe. Sigur că se mai supără şi ei, dar „porţile” dialogului sunt deschise pentru ei atât la educatori, cât şi la mine. Este ceea ce se numeşte educaţie şi ceea ce ar trebui să facă toţi adulţii – mai ales dacă sunt părinţi. Trăiesc într-o atmosferă pozitivă în care îi învăţăm să devină responsabili. Salutul şi mulţumirea sunt obişnuite la ei, nu impuse. Discutăm cu ei foarte mult şi despre necesitatea de a se duce la şcoală, şi despre ce vor face în viitor.”, completează Cristian Holban.

„Americanii” de la Fundaţia „Ajungem mari” le fac fotografii cu o cameră instant şi copiii se înveselesc pe măsură ce chipurile lor iau locul bucăţii negre de fotografie pe care trebuie s-o ţină câteva minute în mână după ce iese din aparat.

Un cuplu cu haine negre intră pe poartă: doamna are două cutii de prăjituri, domnul duce o cutie mai mare. E tortul promis o dată cu restul sponsorizării pentru mica petrecere. Sunt soţii Bunget din comuna Dascălu, sponsorii.

Se lasă seara, se aprind lampioane pe care copiii le vor înălţa punându-şi dorinţe. Care, din păcate, nu se spun. Dar care sigur li se vor îndeplini căci, la Voluntari, trăiesc, învăţă şi cresc copiii care nu ţipă, nu se tăvălesc, nu bat din picior. Au primit o bună educaţie. Duminică, 13 septembrie, a fost o zi ca în familie. Succes la şcoală, copii!

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți