Ministrul Cîmpeanu vrea digitalizare totală

Cele mai citite articole

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii nu vor mai da teste pe hârtie, ci pe tablete. Mai mult, rolul profesorului va fi diminuat: el va deveni, în loc de dascăl, un „facilitator către nenumăratele resurse de pe internet”.

„Foarte corect, exact asta dorim! Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți. Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă (…). La nivel de hardware, o reformă majoră va fi înlocuirea tablei. Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente, Acesta este un prim pas“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Evident, acest lucru se va face prin intermediul unui „parteneriat public privat”. Cu siguranță, există diferite ONG-uri și corporații gata să intre în acest  parteneriat, a precizat ministrul. Copiii se vor uita la niște tablete uriașe. Ministrul Cimpeanu considera de asemenea util ca profesorii sa se erijeze in indrumatori printre nenumăratele surse de informare de pe Internet. Cu alte cuvinte, dascalii pot da search pe motoarele de cautare pentru anumite subiecte care astfel vor fi prezentate într-o manieră mult mai atractivă elevilor.

Este o modalitate de a ține treaz interesul elevilor pentru școală și a transforma profesorul din rolul clasic pe care l-a avut, și a fost foarte bun pentru perioadele respective, într-un facilitator, într-un mentor și îndrumător, considera ministrul. Deși spune că digitalizarea școlii „ne-o dorim cu toții”, ministrul Cîmpeanu nu explică pe ce se bazează.

Mai mult, există o petiție împotriva digitalizării școlii, întocmită de Mircea Platon, care a strâns câteva mii de semnături și a fost depusă la Minister. Acestea sunt ultimele mișcări înspre diminuarea rolului profesorilor în școală, din ultimele reforme anunțate de Ministerul Educației. În acest context, amintim că profesorii vor fi controlați de ANAF pentru a vedea dacă-și declară veniturile din meditații. De asemenea, MEN interzice profesorilor să mai facă meditații cu copiii de la clasă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți