Mâncarea viitorului: avem nevoie de plante noi

Cele mai citite articole

Oamenii de ştiinţă au întocmit o listă cu plante mai puţin cunoscute care ar putea fi în meniu până în 2050, conform BBC.

În viitor, am putea lua micul dejun cu banane false sau gusta fructe de copac pandanus. Războiul din Ucraina a evidenţiat pericolele dependenţei de câteva recolte comercializate la nivel global. Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experţii de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru dietele pe viitor.

Schimbările climatice cresc riscul unor “şocuri alimentare” severe, în cazul în care recoltele nu se fac şi preţurile produselor de bază cresc rapid în întreaga lume. Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluţiile pentru a atenua foamea. Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă şi utilizate pentru hrană.

De exemplu, pandanusul este un copac mic care creşte în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncărurile dulci şi sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite. Arborele poate tolera condiţii dificile, inclusiv secetă şi vânturi puternice
Fasolea este un alt “aliment al viitorului”. Este ieftina, bogata în proteine ​​şi vitamine B şi este adaptata la o gamă largă de medii, de la ţărmurile oceanelor până la versanţii muntilor. Cerealele, care provin din ierburi, au şi ele o diversitate uriaşă, cu peste 10.000 de specii – oferind o mulţime de potenţial pentru alimente noi.

Enset sau “banana falsă” este o “rudă” apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile şi rădăcinile amidonoase pot fi fermentate şi folosite pentru a face terci şi pâine. Studiile sugerează că are potenţialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzeşte.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți