Locuinţa mea de vară e la …ţară

Cele mai citite articole

Poetul George Topârceanu se pare că a fost sursă de inspiraţie pentru urbaniştii şi arhitecţii danezi atunci când au trasat liniile de dezvoltare ale comunităţii Brøndby Garden City.

Situată în apropierea capitalei Copenhaga, comunitatea este compusă din 2 mari cercuri în interiorul cărora au fost construite alte 12 cercuri. Cele 24 de cercuri sunt împărţite ca feliile unei pizza, în loturi egale.

Fiecare loc este folosit numai pentru a grădinări, nu şi pentru locuit. Casele sunt, de fapt, nişte barăci pentru unelte de grădinărit şi, maximum, pentru o cafea. Autorităţile daneze nu permit folosirea acestora decât în perioada aprilie-octombrie sau în weekenduri. Fiecare baracă are 50 mp şi doar aceasta poate fi proprietatea cuiva. În rest, grădina şi pământul se închiriază de la statul danez şi aici, danezii de la oraş îşi pot produce singuri fructele şi legumele necesare consumului.

Ideea construirii unor astfel de spaţii circulare s-a vrut a fi o renaştere a tradiţiei daneze de la mijlocul secolului XVIII. Atunci, spaţiul din centrul satului era folosit pentru socializare.

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți