Întâlnire de grad 0 între Blinken și Lavrov

Cele mai citite articole

Astăzi la Geneva va avea loc o întâlnire diplomatică extrem de importantă din perspectiva tensiunilor tot mai mari de la granița Ucrainei cu Rusia. Antony Blinken Secretarul de Stat al Statelor Unite și Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, se vor întâlni pentru a negocia o posibilă rezolvare a situației din estul Europei. Secretarul de stat american a declarat după întâlnirea de la Berlin cu reprezentanții Marii Britanii, Frantei și Germaniei „Occidentalii acționează pe o singură voce când este vorba despre Rusia. Această unitate ne conferă forța pe care Rusia nu o are şi nu o poate egala.”.

Această declarație vine să completeze poziția pe care Statele Unite au adoptat-o vis-a-vis de miscările Rusiei in Estul Europei, poziție ce a fost exprimată și de președintele Joe Biden. Acesta l-a amenințat pe omologul său rus, menționând că dacă „Putin va face această alegere” (referindu-se la invadarea Ucrainei) „va plăti foarte scump”.

Și ministrul de externe german Annalena Baerbock a solicitat Rusiei să facă pași în direcția dezescaladării, amenințând și ea la rândul ei cu consecințe serioase în cazul unei agresiuni. Precedentele discuții dintre SUA și NATO pe de o parte și Rusia pe de cealaltă parte, nu au avut rezultate extraordinare, situația din Ucraina fiind în continuare tensionată. Rămâne de vâzut dacă această rundă de consultări va aduce și o posibilă concluzionare a situației critice din estul Europei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți