Guvernul elimină bursele anumitor copii

Cele mai citite articole

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial ordinul ce reglementează criteriile de acordare a burselor pentru elevi în anul școlar 2022-2023. Potrivit acestui ordin, elevii de liceu care studiază într-o altă localitate nu vor mai putea beneficia de bursa socială în valoare de 200 de lei. Motivul ce a stat la baza acestei decizii pare să fie lipsa banilor.

Conform aceluiași ordin, nici elevii de clasa a V-a nu vor mai primi burse de merit. Până acum criteriul ce se lua în calcul pentru acordarea bursei era media din semestrul al II-lea, dar ținând cont de noua împărțire a anului școlar, pe module și nu pe semestre, această medie nu mai există, de aceea bursele de merit vor fi acordate doar elevilor din clasele 6-12I, din școlile de stat. Modificările au stârnit o serie de nemulțumiri.

Consiliul Național al Elevilor a reproșat Ministerului Educației faptul că nu a făcut publice toate aceste modificări ale criteriilor de acordare a burselor și a tras un semnal de alarmă asupra inechităților la care sunt supuși elevii ce urmează să nu mai beneficieze de bursă socială dacă studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Nici Avocatul Poporului nu a fost încântat de prevederile noului ordin și a criticat ferm modificările într-un comunicat de presă. Si Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în privința eliminării atât a burselor sociale pentru elevii care merg la liceu într-o altă localitate, cât și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a. 

În ceea ce privește criteriile pentru acordarea burselor de performanță, și acestea au suferit schimbări. În anul școlar 2022-2023 vor putea fi acordate și elevilor ce studiază la școli particulare. Bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, potrivit Hotărârii de Guvern publicate aseara în Monitorul Oficial miercuri seara. Cuantumul minim al burselor este același ca anul trecut școlar, sumele rămân neschimbate: 500 lei, pentru bursa de performanță; 200 lei, pentru bursa de merit; 150 lei, pentru bursa de studiu; 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți