“Green Deal” așteaptă Crăciunul

Cele mai citite articole

Când vine vorba de climă și energie, liderii statelor membre vor o Europă ambițioasă

Ei vor vor Uniunea să își crească nivelul de ambiție pentru următorul deceniu și să își actualizeze cadrul de politici privind clima și energia, însă nu s-au pus de acord asupra țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prelungind discuțiile pe acest subiect pentru summitul Consiliului European din luna decembrie.

Este nevoie de mai multă voință politică

„Este nevoie de mai multă voință politică pentru a se ajunge la un agreement comun al tuturor membrilor cu privire la schimbările climatice și la un un numitor comun pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030” a declarat Charles Michel, președintele Consiliului Uniunii Europene. Oricum, deși discuțiile au durat mult, liderii europeni au ajuns totuși la o concluzie comună. Tema, cu toate detaliile ei, se amână pentru summit-ul din luna decembrie, dar cu toții au fost de acord că este esențial să se ajungă la un „green deal”, chiar dacă state precum Polonia, care încă se bazează pe cărbune și alte surse de carburanți fosili, sunt în dezacord cu ambiția blocului comunitar de a reduce emisiile cu 60%. Cam jumătate din țările membre ar fi de acord cu un procent cuprins între 40% și 55% și rămâne de văzut modul în care se va ajunge la un acord comun conform cu dorința Germaniei de a duce la bun sfârșit acest proiect până în decembrie când își încheie mandatul la președinția rotativă.

Covid 19 a fost personajul principal

Dar, Covid 19, desigur, a fost totuși personajul principal. Europa se confruntă cu un val foarte grav de îmbolnăviri, multe dintre state anunțând deja măsuri foarte dure și retricții care amintesc de perioada martie-aprilie, fără a se menționa totuși cuvântul lockdown deși situația este paote mult mai gravă. Ajungându-se aici, putem spune că liderii au fost de acord în totalitate și, într-un statement comun, au declarat că se impune o mai bună coordonare între statele membre, un schimb constant de informații, de cooperare transfrontalieră pentru trasabilitatea contactelor, a strategiilor de testare și de restricționare temporară a traficului ne-esențial între granițele UE. Sună bine și promițător, numai că nu a fost luată nici o măsură concretă, acestea fiind lăsate la latitudinea fiecărui stat în parte….

Dar, experții sunt de acord că, după acest summit rămân trei concluzii clare: evitarea cu orice preț a unui lock-down ca cel din primăvară, continuarea procesului educațional și menținerea stimulentelor fiscale și financiare care să vină în sprijinul economiilor europene afectate.

Mihaela Gorodcov

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți