Fara antivirusi de la rusi

Cele mai citite articole

Guvernul României a semnat un proiect de lege care urmează a fi transmis Parlamentului pentru adoptare și prin intermediul căruia li se interzice instituțiilor publice să achiziționeze produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse.

Această decizie vine ca urmare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au adoptat o serie de măsuri cu caracter imperativ prin care, atât autoritățile cât și instituțiile publice au fost nevoite să recurgă la schimbarea soluțiilor antivirus, deoarece ar putea fi supuse unui atac cibernetic venit din partea Rusiei cu scopul de a le exploata softurile. Guvernul Italian a luat o serie de măsuri ce permit instituțiilor de stat să renunțe la programele software produse de firma rusească Kaspersky.

În România însă, administrația cumpără Kaspersky datorită prețurilor mici. Guvernul prezintă exemplul Primăriei București care ar fi organizat o licitație pentru achiziționarea unui antivirus Kaspersky Endpoint Security For Business Select pentru 1.200 de echipamente, cu mentenanță inclusă 12 luni. Potrivit Biroului de Presă al instituției primarului general, primăria folosește antivirusul Kaspersky încă din anul 2012. Conștient de faptul că în România, cumpărarea produselor rusești se datorează prețurilor mici, Guvernul consideră că achiziționarea programelor software de antivirus rusești de către instituții publice și autorități ale administrației publice locale reprezintă o vulnerabilitate.

Astfel, noul proiect de lege interzice autorităților și instituțiilor publice dc la nivel central și local să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii privind securitatea dispozitivului (securitatea punctului final), aplicații și programe software de detecție antivirus, anti-malware, firewall pentru aplicații web (Web Application Firewall), rețele virtuale private (Virtual Private Network), precum și sisteme de detecție și răspuns pentru endpointuri (Endpoint Detection Response) provenind din Federația Rusă.

Această măsură nu este însă permanentă și urmează a fi aplicată până la data de 31 decembrie 2026. Guvernul susține însă că acest proiect va produce efecte doar pe timpul invaziei Rusiei împotriva Ucrainei. În cazul în care autoritățile și instituțiile publice nu vor ține cont de noile prevederi, acestea riscă o amendă de la 50.000 la 200.000 lei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți