Economia Germaniei se contractă

Cele mai citite articole

Agenția federală de statistică a Germaniei a anunțat datele economice pentru ultimul trimestru al anului 2021. Astfel, în ultimele luni ale anului precedent, economia germană s-a contractat între 0,5% și 1%, fapt ce mulți analiști îl cataloghează ca un semnal al unei recesiuni.

Motivele ce au stat la baza acestui fenomen au fost blocajele de la nivelul lanțurilor de aprovizionare și slăbiciunile celui mai mare partener comercial China. Cu dependenţa sa masivă de comerţul mondial şi rolul vital pe care-l joacă în lanţurile mondiale de aprovizionare, economia germană a devenit un barometru pentru un număr de probleme la nivel mondial, inclusiv creşterea preţurilor energiei, încetinirea din China şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Importanța acestei contractări a economiei Germaniei, este dată de faptul că ea reprezintă o treime din PIB-ul zonei euro, o recesiune economică prin care ar trece acest stat ar afecta în mod direct toată zona euro. Una din şapte companii germane se tem pentru existenţa lor, relevă un sondaj recent al ifo. Între timp, inflaţia germană a urcat la 5,3% în decembrie, cel mai ridicat nivel din aproape trei decenii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți