E o problemă cu glifosatul dintr-un erbicid foarte folosit și în România

Cele mai citite articole

Cele 125.000 de plângeri referitoare la erbicidul Roundup, folosit și în România, vor fi soluționate cu bani, o cifră cu multe zerouri, de către compania chimică Bayer, scrie BBC, preluat de Mediafax.

Bayer va plăti până la 10,9 miliarde de dolari plângerile din justiție făcute în legătură cu efectele cancerigene pe care le are erbicidul. Societatea de avocatură din New York Weitz & Luxenberg spune că a ajuns la o înțelegere în numele a aproape 100.000 de oameni. Bayer neagă orice infracțiune, dar a spus că plata va pune capăt „incertitudinilor”.

Roundup a fost lansat inițial de firma americană Monsanto, care a fost cumpărată de Bayer în 2018.

De la introducerea sa, cu mai bine de patru decenii în urmă, a devenit cunoscut drept cel mai popular erbicid din lume.

Bayer va plăti 9,6 miliarde de dolari pentru soluționarea actualelor plângeri și va aloca 1,25 miliarde de dolari pentru a face față oricărei acțiuni viitoare, a declarat compania într-un comunicat de pe site.

Compania a cumpărat Monsanto pentru 63 de miliarde de dolari în urmă cu doi ani și s-a confruntat imediat cu procesele legate de cazul erbicidului.

În august 2018, o instanță din California a emis prima hotărâre care lega Roundup de cancer, acordând reclamanților o compensație substanțială.

În procesele lor, utilizatorii dau vina pe Roundup și pe ingredientul său activ glifosat pentru limfomul non-Hodgkin și alte tipuri de cancer.

Glifosatul este ingredientul activ al multor erbicide, iar analizele legate de siguranța sa sunt încă departe de a fi concludente. Unele țări au interzis erbicidele care conțin glifosat, în timp ce altele continuă să le utilizeze.

Bayer neagă că glifosatul este un cancerigen, poziție susținută de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți