Drama oamenilor care fug din calea conflictelor

Cele mai citite articole

Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor dezrădăcinate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat ieri Organizatia Natiunilor Unite.

„Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. Situaţia era deja gravă, după cum relevă statisticile.

La sfârşitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în întreaga lume ajunsese la 90 de milioane din cauza noilor valuri de violenţă sau a conflictelor prelungite în ţări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democratică Congo. Apoi, pe 24 februarie preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine, aruncând noi milioane de oameni pe drumuri pentru a fugi de lupte şi a ajunge în regiuni mai puţin expuse sau în altă ţară.

Europa nu a mai cunoscut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 6,5 milioane de ucraineni au părăsit ţara, în mare parte femei şi copii, iar ONU estimează că numărul acestora ar putea ajunge la 8,3 milioane până la sfârşitul anului. În Ucraina însăşi se estimează că aproximativ opt milioane de persoane sunt strămutate. Înainte de invazia rusă, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea sud, anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile din est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți