Dolarul a trecut de pragul de 5 lei

Cele mai citite articole

Record pentru dolar. Moneda americană a depăşit pragul de cinci lei pentru prima dată în istorie. Aprecierea vine după o nouă decizie de creștere a dobânzii de politică monetară, măsură prin care Rezerva Federală a SUA încearcă să lupte cu inflaţia. O altă explicație a întăririi dolarului ţine de statutul acestuia de moneda de rezervă spre care investitorii se îndreaptă în momentele de incertitudine majoră, cum sunt cele actuale.

Banca Națională a anunțat un curs oficial de 5 lei și un ban pentru un dolar, în creștere cu peste 3 bani. Încă de ieri moneda americană urcase la un maxim al ultimilor 20 de ani, față de un coș de valute, în așteptarea unei noi decizii a băncii centrale. Specialiștii spun că nu leul s-a depreciat în raport cu dolarul, ci moneda europeană. Creșterea dolarului poate avea efecte asupra economiei romanești și asupra cheltuielilor oamenilor obișnuiți.

Aprecierea dolarului înseamnă o scumpire a importurilor din țări aflate în afara Uniunii Europene. În același timp, un dolar puternic îi poate avantaja pe exportatori, daca mărfurile lor se vând în moneda  americană. Aproape o treime din importurile și exporturile României sunt în dolari. Și energia pe care o importăm e cumpărată în dolari. Un prim efect s-ar putea vedea în prețurile carburanților.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți