COVID-19: Madridul este epicentrul crizei sanitare din UE

Cele mai citite articole

COVID ÎN MÂNĂSTIRILE VÂLCENE: STAREȚUL DE LA STÎNISOARA, VENTILAT MECANIC

Mai mulți preoți si călugări din județul Vîlcea sunt confirmați cu COVID-19 Preotul Laurentiu Popa, starețul Mânăstirii Stânișoara, infectat cu SARS COV-2, se...

Un nou val de emailuri înşelătoare

Compania Bitdefender avertizează asupra unei campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor entități cunoscute, precum Banca Comercială Română sau...

Exproprieri pentru A0 care înconjoară Capitala

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a anunţat că în ședința de Guvern de ieri a fost aprobată Hotărârea privind declanșarea procedurilor...

La Fundeni există un mini-spital pentru teste COVID-19

Un spital din containere se face rapid şi, de regulă, are funcţii de triere a pacienţilor care ar putea fi infectaţi cu SARS Cov 2.

Madridul a devenit epicentrul crizei sanitare în Uniunea Europeană. Motivul? Este cea mai afectată regiune de noul val al pandemiei. 

Doar vineri, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în Comunitatea Madrid s-au diagnosticat aproape 3500 de noi cazuri de coronavirus, o treime din totalul înregistrat în întreaga Spanie, scrie Euronews.

Situația din Madrid este privită cu multă îngrijorare în regiunile învecinate. Președintele din Castilla-La Mancha avertiza zilele trecute că Madridul este deja „o bombă radioactivă virală” scăpată din mână.

Doar că situaţia din spitalele spaniole este dezastruoasă. Medicii de familie avertizează că sistemul sanitar din capitala Spaniei se află în pragul colapsului și că sunt necesare măsuri urgente și radicale. Aproape 40% din paturile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate deja de pacienții infectați cu Covid 19. În spitalele din Comunitatea Madrid sunt internați peste 3.000 de contagiați, ceea ce forțează externarea celorlalți pacienți și anularea intervențiilor chirurgicale programate.

Este adevărat ca nu lipsește material sanitar, dar sistemul medical spaniol se confruntă cu o acută lipsă de personal, care poate provoca o stare de haos asemănătoare cu cea din primăvară.

În cartierele periferice ale Madridului, în fața centrelor sanitare, spaniolii așteaptă la lungi și obositoare cozi pentru a fi primiți de medicii de familie.  Se fac multe teste pentru a urmări răspândirea epidemiei, dar se așteaptă peste o săptămână pentru a primi rezultatele. Sindicatele și asociațiile profesionale reclamă lipsa de cadre medicale și amenință cu organizarea unei greve până la sfârșitul lunii.

Premierul Pedro Sanchez a lăsat gestionarea crizei sanitare în mâna guvernelor regionale, cărora, de altfel, le corespunde de drept această competență, dar autoritățile locale par depășite de situație. Isabel Diaz Ayuso, Președintele Comunității Madrid, a cerut deja intervenția guvernului central, după ce a fost una dintre principalele voci critice cu politica de carantină din primăvară.

Președintele Comunității Madrid a devenit ținta tuturor criticilor după ce, săptămâna trecută, afirma că modul de viață al emigranților a dus la recrudescența epidemiei. Controversată afirmație care nu a făcut decât să provoace un val de critici din partea societății civile, a asociațiilor de emigranți și a populației din cartierele limitrofe ale capitalei spaniole.

Vineri, guvernul regional a luat în extremis măsuri de restricționare a circulației persoanelor, impunând carantina în zonele unde incidența epidemiei este maximă.

Începând de luni, peste 850.000 de persoane din regiunea Madrid vor trebui sa respecte noi restricții în carantină. Madridul este împărțit în așa numite zone sanitare (286 de zone), iar începând de luni 36 de zone vor intra în carantină, zone în care incidența de contagiune depășește 1.000 de cazuri de infectați la 100.000 de locuitori.  Încă o măsură controversată care a stârnit multe proteste din partea partidelor de stânga și a populației, care a ieșit în stradă pentru a o denunța ca fiind segregaționistă. În acest sfârșit de săptămână au avut loc demonstrații în zonele afectate, pentru a cere măsuri de îmbunătățire a sistemului sanitar.

Noile zone de carantină, alese de autoritățile din Madrid, coincid cu districtele sărace din periferia capitalei spaniole, cartiere unde în apartamente mici, uneori sub 50 de m2, trăiesc înghesuite două sau mai multe familii.

Respectarea acestor noi măsuri de carantină va fi asigurată de poliția locală care va patrula pe străzi și va face controale aleatorii. Nerespectarea acestor măsuri va fi penalizată cu amenzi de până la 600 de euro.

Luarea acestei decizii a fost criticată, nu doar pentru aspectul segregaționist, ci și pentru minima eficiență. Într-o conferință de presă, consilierul de sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero,  declara că dacă aceste măsuri nu sunt eficiente și „este necesar, în cele din urmă se va închide întreg Madridul”, măsură pe care Pedro Sanchez o vede deocamdată foarte puțin probabilă. Astăzi premierul spaniol se va întâlni cu președintele Comunității Madrid, tocmai  pentru a studia luarea unor noi măsuri care să poată frâna răspândirea noului val al pandemiei, notează RFI

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți

De la Hollywood la fotbal

După modelul altor milionari, actorii Ryan Reynolds și Rob McElhenney au decis să investească în fotbal. Vor să cumpere o echipă dintr-o ligă...

Câștigă 100.000 de euro, dar stă în rulotă

Noua senzație din UFC, Jimmy Crute nu renunță la viața simplă pe care o adoră. Luptătorul a câștigat 100.000 de euro la...

Cum se învârt miliarde de euro

Dacă credeați până acum că în fotbalul mare se învârt sume enorme, atunci fiți atenți. FIFA vrea să facă o Ligă cum...

Lucescu a fost contestat de fani

Mircea Lucescu a pierdut primul meci din grupele Ligii Campionilor. Deși italienii au venit fără Ronaldo și Dybala, Dinamo Kiev a fost...

Distracție de miliardar

Fostul star din NBA, Magic Johnson este pasionat de navigație. În fiecare vacanță închiriază un yacht și se plimbă prin Europa. Anul acesta,...