Certificatul verde, valabil încă un an

Cele mai citite articole

Parlamentul European a aprobat ieri prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a posibilității folosirii certificatului digital COVID-19 – sau certificatul verde. Motivația pentru această decizie ar consta „evitarea restricţiilor asupra liberei circulaţii în UE, ce ar putea rezulta în urma răspândirii noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2”.

Criticii spun că însuși certificatul este o restricție asupra liberei circulații a persoanelor. Regulamentul care este acum în vigoare urma să expire săptămâna viitoare, pe 30 iunie 2022, iar prelungirea adoptată de Parlamentul European mai rămâne să fie validată doar de Consiliul UE.

Asa cum ne amintim, sau nu, certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent. Regulile aprobate de PE stabilesc că statele membre ale UE „nu trebuie să restrângă în mod disproporţionat sau discriminatoriu libera circulaţie a titularilor certificatului COVID-19”. Interesant este faptul ca in Romania, peste 65% dintre cazurile de covid din ultima săptămână s-au înregistrat la persoane vaccinate.

Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, 43% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de șase luni după ultima doză, anunță – fără să vrea – Institutul Național de Sănătăte Publică. De altfel, si Guvernul Austriei a anunțat renunțarea completă la politica sa de vaccinare obligatorie împotriva Covid-19, după ce această măsură a fost deja suspendată în martie, la doar o lună după ce intrase în vigoare. Austria, una dintre cele mai sustinatoare state ale vaccinarii obligatorii, a recunoscut ca legea privind vaccinarea obligatorie nu a fost „necesară”, „nici din punct de vedere medical, nici constituțional”, și a creat „o profundă divizare în rândul societății austriece”, a declarat ministrul Sănătății din Austria.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți