Când rețelele sociale devin o armă geopolitică

Cele mai citite articole

Sunt tot mai multe avertismente, dar și măsuri dure deja din partea unor guverne, cu privire la mesajele, paginile și clipurile video de pe numeroase platforme de socializare care sunt folosite ca mijloace de propagandă, de diseminare a unor informații false și de manipulare a opiniei publice.

Un exemplu recent este cel al Indiei care a blocat TikTok și alte 58 de aplicații chinezești din motive de securitate națională. Acestea au fost blocate ca urmare a ciocnirilor dintre India și China de la frontier comună, care s-au soldat cu moartea a peste 20 de militari indieni. Alte state au blocat aplicațiile TenCent de la WeChat si Baidu – similară Twitter, de pe platforma cunoscută sub numele Weibo.

Aceste aplicații, care conțin de la muzică, jocuri video, streaming video până la rețele sociale, „prejudiciază suveranitatea și integritatea Indiei, securitatea și ordinea publică” a declarat ministrul pentru Tehnologia Informației pe data de 29 iunie. Blocarea atâtor aplicații mobile de pe numeroasele platforme și rețele de socializare va fi foarte greu de pus în practică de către reprezentanții guvernului pentru că, deja un număr mare dintre aceștia au descărcat deja aplicațiile pe telefoanele mobile. Guvernul spune în acel comunicat că va bloca oricum noii utilizatori, iar Apple și Google vor trebui să scoată aceste aplicații din iOS și Android Stores. Ministerul indian de resort, mai afirmă că prin intermediul acestor platforme și aplicații se sustrăgeau datele utilizatorilor prin servere localizate în afara Indiei, ceea ce este, fără discuție, o problemă deosebit de serioasă privind securitatea națională, fapt ce impune măsuri dure și de urgență.

Platforma TikTok este foarte populară în India, având 120 de milioane de utilizatori. Reprezentanții acestora au negat, cum era și firesc toate acuzațiile și au afirmat că sunt gata să se întâlnească cu guvernul Indiei pentru ca a clarifica toate aspectele. Nikhil Gandhi, directorul TikTok India a afirmat la rândul său că datele personale și respectul pentru viața privată a utilizatorilor fac parte din principiile fundamentale ale companiei.

Cu o populație de peste 1,3 miliarde de locuitori, India este o piața foarte atractivă pentru companiile de high tech chinezești, și nu numai, cu toate că un procent mare din populația acestei țări nu are conexiune la internet, iar blocarea și interdicția recentă sunt o lovitură dură pentru companiile chinezești de tehnologie și nu numai.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți