Amenzi pentru conducătorii de trotinete electrice

Cele mai citite articole

O acțiune de două zile, a Poliției Române, în Capitală dar și în alte 18 județe din țară, s-a soldat cu peste 1000 de conducători de biciclete și trotinete electrice amendați. Peste 4.000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în acest răstimp pentru mai multe tipuri de acțiuni și conduit ce puneau în pericol circulația pe drumurile publice.

3.826 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 696 au fost pentru abaterile săvârşite de conducătorii de biciclete, 408 pentru abaterile săvârşite de conducătorii de trotinete şi 2.722 pentru alte abateri.

Polițiștii anunță că vor mai efectua astfel de acțiuni și în perioada următoare și sfătuiesc conducătorii de biciclete și trotinete electrice să respecte câteva reguli de bun simț precum: dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Vârsta minimă a conducătorului unei astfel de trotinete sau biciclete pe drumurile publice trebuie să fie de 14 ani, iar acestea trebuie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante. O altă regulă des încălcată de acești conducători este purtarea căștii de protecție, care este obligatorie pe drumurile publice.

În ceea ce privește situația trotinetelor electrice din Capitală, consilierii PNL propun o serie de restricții care să se adauge în București la ordonanța mai sus menționată. Astfel, trotinetele electrice ar putea să nu mai abă voie să circule pe aleile din parcuri și grădinile publice, dar nici pe străzile pietruite sau nereabilitate. În plus, se dorește ca staționarea trotinetelor electrice în locurile interzise să fie de acum sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei. Proiectul vizează inclusiv trotinetele închiriate în regim self service prin intermediul platformelor online.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți