Al treilea Război Mondial va fi digital sau nu va fi deloc

Cele mai citite articole

Se întâmplă ceva foarte interesant. Platformele și rețelele sociale se află în fața unei situații pe care cred că nu o prevăzuseră acum câteva luni, deși semnele se văzuseră. Întregul lor model de business, indiferent de cine vorbim, se baza cumva pe fiecare dintre noi, pe preferințele noastre, pe „prietenii” virtuali pe care îi avem, pe comentariile noastre, toate aceastea fiind „vândute” la pachet companiilor și nu numai. Ai comentat odată despre pantofi de damă? Precis urmează să primești pe pagina ta oferte de cumpărare, avantaje, creme etc. Știți deja lecția. Odată cu alegerile din 2016 din Statele Unite, Facebook (dar nu numai) a intrat în vizor pentru combinația cu compania Cambridge Analytica căreia i-a furnizat date despre zeci de milioane de utilizatori pentru a fi prelucrate pe criterii psihometrice și nu demografice. Mark Zuckerberg a fost audiat de către Senatul american, a fost chemat și la Bruxelles, dar, dacă vă amintiți părea destul de relaxat. Acum se intră totuși într-o  nouă etapă care, nu prea seamănă cu cele întâmplate acum 3-4 ani. Mișcările recente din SUA, BlackLivesMatter, războiul cu statuile și cu istoria, violențele și jafurile, au impus o nouă logică de business, regrupări pe criterii rasiale, toate acestea reverberând în zona considerată cea mai liberă și mai răspândită pe întreaga planetă: platformele și rețelele de socializare.

Facebook se confruntă acum cu un boicot uriaș din partea marilor corporații care acuză managementul rețelei de socializare că nu face destul pentru a înlătura tot ceea ce înseamnă mesaje de ură rasială, pagini care diseminează informații false sau manipulatoare. Acesta este rezultatul unei campanii intitulată „ Stop Hate for Profit” inițiată de mai multe organizații non profit care au reușit să convingă multe companii importante să stopeze reclamele pe Facebook. De altfel, boicotul în sine nu este ceva nou. La finele secolului al 18-lea o mișcare ce milita pentru abolirea sclaviei a inițiat o campanie de a nu se mai cumpăra mărfuri legate de sclavi sau făcute de ei. Rezultatul a fost că sute de mii de oameni nu au mai cumpărat zahăr, ceea ce a dus la falimente răsunătoare. Revenind însă la Facebook, până în prezent Ford, Adidas, HP, dar și Coca-Cola, Unilever, Verizon, sau Starbucks și multe altele au reziliat contractele de reclamă cu rețeaua de socializare. Microsoft a suspendat reclamele încă din luna mai la Instagram și Facebook pentru aceleași motive de „conținut nepotrivit”, după cum s-au exprimat oficialii companiei. Cumva preventiv și, evident, pentru a nu își pierde sursa de venituri, Reddit și Twitch deja a mărit eforturile de a interzice sau scoate de pe platformele lor orice conținut nepotrivit. Poate acest boicot să afecteze Facebook având în vedere că majoritatea veniturilor vine din reclame? Da. Deja vineri, acțiunile Facebook a scăzut cu 8%, ceea ce se traduce prin faptul ca Zuckerberg a devenit cu circa 7 miliarde de dolari mai sărac. Dar nu cred că ar trebui să îl plângem. Conform CNN, veniturile Facebook de la primele 100 de mari branduri sunt de 4,2 miliarde de dolari, adică circa 6% din totalul veniturilor, restul fiind de la companii mici și mijlocii. Cum va reacționa Zuckerberg? A promis că va rezolva lucrurile, așa cum a făcut-o în mai multe rînduri, numai că el știe precis că acest boicot nu îl va afecta foarte tare.

La începutul acestei săptămâni, platforma Reddit a interzis forumul The _Donald Forum ca un pas dintr-o campanie mai amplă de a bloca acele pagini care promovează ura, amenințările etc. Deși Forumul nu era legat explicit de președinte, totuși membrii săi răspândeau multe dintre temele acestuia. Și Twitch a blocat temporar contul administrat de către echipa de campanie a lui Trump, Twitch fiind o platformă deținută de Amazon, pentru că a promovat în mai multe clipuri mesaje de ură, de supremația albilor, de conținut nepotrivit cu denigrări, violență bazată pe rasă, gen sau orientare sexuală.

YouTube, a interzis două canale care aparțineau lui David Duke și Richard Spencer, numiți white supremacists, extremiști de dreapta, ale căror nume erau legate inclusiv de KuKluxKlan, alături de alte canale care diseminau astfel de informații.

Este deja un război digital? Credem că, ceva-ceva tot este. Dincolo de aceste aspecte deja enumerate, mai trebuie să vorbim și despre foarte activa propagandă rusă și chineză care, desigur va crea multe provocări pentru rețelele și platformele sociale. Deocamdată, SUA sunt în an electoral și iată că bătălia pentru Casa Albă se mută acolo unde nu te aștepți. Și, cu tot boicotul, până la urmă și marile branduri știu foarte bine, că, deși acum au stopat reclamele ca să fie în trend și ca produsele lor să nu fie boicotate la rândul lor, vor reveni după un timp pentru că nu își pot permite să piardă clienți. Pentru că, dincolo de BLM (BlackLivesMatter) este P&L report, adică Profit & Loss, adică adevăratul Zeu American.

Mihaela Gorodcov

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți