31 august- Ziua Limbii Române

Cele mai citite articole

În fiecare an, pe data de 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române, limba ce este vorbită de 28 de milioane de oameni la nivel mondial, dintre care 24 o au ca limbă maternă. Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile latine, româna este a cincea ca număr de vorbitori, după limba spaniolă, portugheză, franceză și italiană.

În afară de vorbitorii de pe teritoriul României, limba română se vorbește de către 800.000 de oameni în Italia și Spania, în Republica Moldova de peste 2.5 milioane de oameni, iar în Statele Unite ale Americii de aproximativ 370.000 de oameni. Astăzi de la ora 19 are loc la Muzeul Național al Literaturii Române din București va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, iar Academia Română va organiza astăzi o sesiune științifică dedicată acestei zile. Alocuțiunea de deschidere a acestui eveniment va fi susținută de academician Ioan-Aurel Pop președintele Academiei.

Klaus Iohannis, a transmis astăzi cu ocazia acestei zile, că alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare şi doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii. Cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului naţional, în această seară, începând cu ora 20:30.

În ceea ce îl privește pe Nicolae Ciucă, premierul a ținut să le mulțumească celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora. 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele noutăți